nl

+31 (0)53 711 34 90

+32 (0)11 98 84 45

  info@tlbesparen.nl

Whatsapp

X

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

In de categorie TL lampen vindt u allerlei soorten TL buizen. Hier vindt u zowel de categorie van T8 Verlichting en de categorie met T5 verlichting.

T8 TL-D Verlichting heeft een diameter van 26mm en staat bekend als de dikkere buis van de twee. T5 Verlichting is de energiezuinige variant, heeft een diameter van 16mm en heeft maar liefst 80% minder kwik en fosfor nodig om aan zijn licht te komen.


Onderdelen van een TL lamp


TL lampen bestaan uit verschillende metalen en andere onderdelen. De belangrijkste onderdelen zijn het kathode schild(waaruit elektronen worden getrokken). De Argon of krypton atomen. Het kwikdeeltje. De fosforcoating die de kleur van het licht bepaald. De glazen buis die alles bij elkaar houdt. 
 

De starter


De starter zorgt ervoor dat de lamp aanspringt. Bij het drukken op de schakelaar om de lamp aan te zetten zie je vaak een flikkering, ook hier is de starter verantwoordelijk voor. 

In een starter zit neongas dat ontsteekt bij lage spanning. er gaat stroom ''lopen'' waardoor de elektroden in het neonbuisje worden verhit. De elektroden(bimetalen) in het neonbuisje trekken krom tot dat ze elkaar raken. Daardoor gaat er stroom lopen in het hele circuit.

De hoeveelheid spanning die nu is opgewekt en loopt wordt bepaald door het voorschakelapparaat. De stroom loopt nu niet meer door het neongas van de starter maar door de bimetalen. daardoor koelen de bimetalen weer af en wordt het contact onderbroken waardoor de spanning daalt. Door de zelfinductie van de spoeling(zelfopwekking evenredig met de stroomverandering) ontstaat er een spanningspiek die ervoor zorgt dat de lamp aanschiet, daarna zakt de spanning weer. 

Als de lamp eenmaal aan is heeft de starter geen functie meer. De starter zou in theorie dan verwijderd kunnen worden zonder dat de lamp uit zal gaan.
 

Electronisch voorschakelapparaat


Tegenwoordig zijn de meeste TL lampen voorzien van een EVSA en is een starter niet meer nodig. Waar TL lampen met starter een lage frequentie hebben(50Hz) heeft een TL lamp met EVSA een hoge frequentie. Dit zorgt ervoor dat er bij brandig geen flikkeringen optreden en er ook geen in en uitschakeleffecten aanwezig zijn.


Einde levensduur effecten


Als TL lampen aan het eind van de levensduur zitten komt daar een vervelend effect bij kijken. De lampen gaan flikkeren, en dat zorgt weer voor extra veel energiegebruik. Daarnaast is het flikkeren nadelig voor de levensduur van het voorschakkelapparatuur.

Heeft u een product niet kunnen vinden of wilt u nog verder geinformeerd worden over TL verlichting dan kunt u ons altijd bellen op nummer 053 - 711 34 90 of stuur een e-mail naar info@tlbesparen.nl.  Ook is er een mogelijkheid om al uw vragen te stellen via de chatservice rechtsonder in de pagina.


Wij maken gebruik van cookies om u de meest waardevolle en optimale ervaring te geven in de webshop. We slaan geen persoonlijke gegevens op.