nl

+31 (0)53 711 34 90

+32 (0)11 98 84 45

  info@tlbesparen.nl

Whatsapp

X

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

In noodsituaties is goede verlichting en aanduiding van vluchtroutes essentieel. Noodverlichting is een vorm van verlichting die automatisch wordt ingeschakeld bij het uitvallen van alle elektriciteit. In veel bouwbesluiten is het monteren van noodverlichting verplicht gesteld.


 


Bezig met laden...
LED noodlamp EMAT
€ 14,95* Per stuk

Regelgeving omtrent noodverlichting

Als het om noodverlichting gaat is er een vrachtlading aan regelgeving, waar hoort het te hangen, wat moet de minimale lichtopbrengst zijn, hoelang moet het armatuur bij calamiteiten branden en ga zo nog maar even door.

Als we over noodverlichting praten zijn er hoofd drie types:
  • Vluchtwegverlichting
  • Antipaniekverlichting
  • Hoog risico taakgebieden
 

Vluchtwegverlichting

Vluchtwegverlichting wordt gebruik om een minimaal lichtniveau te creeeren op plaatsen waar beschikbare vluchtwegen zijn. Vluchtwegverlichting moet 1 lux aan licht projecten op de as van de vluchtwegen. Bij een calamiteit moet de noodverlichting minimaal 1 uur branden.(Buitenlandse regelgeving mogelijk anders)

Alle openbare ruimtes moeten worden gezien als het begin van een vluchtroute tenzij de ruimte kleiner is dan 60 vierkante meter of het gaat om een niet openbare ruimte in een woongebouw.


Anti paniek verlichting

Anti paniek verlichting zorgt ervoor dat er bij stroomuitval of andere calamiteiten voldoende licht is om de weg te vinden naar vluchtroutes. Dit houdt in dat er voldoende licht is om obstakels en andere objecten te zien. Anti paniek verlichting komt te hangen in ruimtes waar zich groepen mensen bevinden. Denk hierbij aan magazijnen, wachtruimtes en vergaderzalen. De minimale lichtopbrengst bedraagt minimaal 0,5 lux.


Werkplekken met verhoogd risico


Noodverlichting bij gevaarlijke werkplekken is bedoeld om bij een mogelijk gevaarlijke situatie het risicogebied veilig te kunnen verlaten. Aan dit soort noodverlichting zijn strengere eisen verbonden dan de overige twee. Het lichtniveau moet minimaal 15 lux zijn of 10% van de normale lichtopbrengst. Dit is afhankelijk van welke waarde hoger is. Bij een normale lichtopbrengst van 600 lux dient de lichtopbrengst dus 60 in plaats van 15 te zijn. Ook moet deze minimaal één uur branden.

Bij gevaarlijke werkplekken moet je denken aan plaatsen waar gewerkt wordt met gassen, dampen of zwevende deeltjes van giftige stoffen of ruimtes waar gevaarlijke machines en apparaten staan. 
 

Controle van de noodverlichting

Noodverlichting dient maandelijks en jaarlijks gecontroleerd te worden.

Maandelijks
  • De goede werking van de laadled van de armaturen
  • Correcte plaatsing volgens regelgeving van de armaturen(alleen de eerste maand nodig en bij nieuwe plaatsing)
  • Noodarmaturen dienen ten alle tijden schoon te zijn.
  • Dat bij een oefening waarbij de stroom uitvalt alle noodarmaturen verlicht zijn en correct werken.
Jaarlijks
  •  Voer een autonomie en duurtest uit. De resultaten moeten worden opgenomen in een logboek.
  • Controleer of de netspanning niet is uitgevallen 24 uur voor de tests.
  • Test niet alle noodarmaturen tegelijktijdig.
 

TL noodkit

De TL noodkit is een accu die in vrijwel elk TL armatuur geplaatst kan worden. Hiermee kan een TL armatuur met één simpele aanpassing een nood armatuur worden.

                      PRO TLB masterlux

Wilt u meer informatie omtrent de regelgeving van noodverlichting of heeft u een product niet kunnen vinden dan kunt u altijd mailen naar info@tlbesparen.nl of bellen met onze noodverlichtingsspecialist op nummer 053 - 711 34 90. Ook zijn er mogelijkheden aanwezig om direct uw vraag te stellen via de chatservice rechtsonder in de pagina.


Wij maken gebruik van cookies om u de meest waardevolle en optimale ervaring te geven in de webshop. We slaan geen persoonlijke gegevens op.