nl

+31 (0)53 711 34 90

+32 (0)11 98 84 45

  info@tlbesparen.nl

Whatsapp

X

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

Heb ik een Conventioneel armatuur of een Hoogfrequent armatuur?

 
Voor veel mensen is het niet duidelijk wat het verschil is tussen een Conventioneel armatuur of een Hoogfrequent armatuur.
Eigenlijk is het antwoord hierop vrij simpel.
 
Een Conventioneel Armatuur heeft een conventioneel voorschakelapparaat en is voorzien van een starter.
Een Hoogfrequent Armatuur heeft een elektronisch voorschakelapparaat en heeft geen starter nodig.
 
“Huh?”
 
Om het te verduidelijken: Een conventioneel voorschakelapparaat start in combinatie met een starter. Heeft uw armatuur geen starter nodig? Dan heeft u een hoogfrequent armatuur.
Een starter:Starter TL-D Verlichting
 
Benaming:
Een conventioneel voorschakelapparaat wordt ook wel IC voorschakelapparaat of CVSA genoemd. Er is ongeveer 85% kans dat u momenteel een conventioneel voorschakelapparaat bezit.
 
Een elektronisch voorschakelapparaat wordt ook wel EVSA genoemd. De E staat voor elektronisch. VSA staat voor voorschakelapparaat.
 
 
 
Wat is het verschil in praktijk?
Het hoogfrequente armatuur is een opvolger van het conventionele armatuur.
Zoals de naam het al doet zeggen, het armatuur is een stuk hoogfrequenter dan het conventionele armatuur.
 
De vibraties in een hoogfrequent armatuur gaan zo snel, dat deze door de mens niet is waar te nemen. Zelfs voor dieren, die deze vibraties een stuk beter opvangen, zijn de vibraties een stuk minder irritant ten opzichte van de vibraties van het conventionele armatuur. Vandaar dat in veestallen, paardenstallen, vogel volières vaak wordt gekozen voor een hoogfrequent armatuur.
 
Verder is het goed om te weten dat een hoogfrequent armatuur meteen aanspringt. Veel mensen denken dat het een eigenschap van TL Verlichting is dat het een bepaalde opstarttijd nodig heeft. Een hoogfrequent armatuur heeft hier geen problemen mee.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gemak van een bewegingsmelder. Door de snelle opstarttijd kunt u uw verlichting regelen door middel van beweging. Er is dan licht op het moment dat er ook daadwerkelijk licht nodig is.
 
Een andere eigenschap van een Hoogfrequent voorschakelapparaat is dat hij vrijwel geen verbruik heeft. Als vuistregel nemen we 0,5W voor een hoogfrequent voorschakelapparaat. Daardoor maakt het dat het EVSA een stuk energiezuiniger is dan het conventionele voorschakelapparaat. Deze heeft een verbruik van maar liefst 10W. Wetende dat dit nog bovenop het verbruik van uw lampen komt. Dit is erg belangrijk wanneer u een besparing wilt realiseren op uw verlichting.
Lees onze andere blog over de TL Bespaaradapter.
 
Voorbeeld:
2x58W Armatuur in combinatie met een conventionele voorschakelapparaat:
 
Lamp 1:                                  58W
Lamp 2:                                  58W
Voorschakelapparaat:               14W
Totaal verbruik:                      130W
 
2x58W Armatuur in combinatie met T5 Adapters en een hoogfrequent voorschakelapparaat:
 
Lamp 1:                                  35W
Lamp 2:                                  35W
Voorschakelapparaat:                1W
Totaal verbruik:                       71W
 
 
  Sander Megelink     11-03-2015 10:37     Reacties ( 6 )
Reacties (6)
 Jos -  10-03-2018

Philips TL-D Super 80 36W 840 - 120cm (MASTER) deze buizen zitten nu in de armaturen met voorschakeling , maar ondervind 'n probleem bij 't aangaan van de verlichting sommige bakken gaan direct aan andere flitsen en doen 't niet , draai ik die buizen los en weer vast gaat die bakken wel aan , Het is net of die niet brandende buizen te weinig puls krijgen van de voorschakeling ??

 Ben -  22-02-2018

Ik heb in december vorig jaar een tl armatuur met twee buizen gekocht bij Gamma . Wel met korting. Ik heb hem in de garage /berging gemonteerd en tot nu toe heeft hij het goed gedaan. Maar nu als ik hem inschakel, licht hij even op en vervolgens blijft hij uit. Dus het lijkt even dat hij aan gaat, maar zet niet door. Het is een tl-armatuur van Massive zonder losse starter. Ik ga er mee terug naar Gamma,maar omdat ik de aankoopbon niet meer heb, probeer ik eerst even om er op deze manier achter te komen wat het euvel kan zijn.

 Wouter -  11-02-2018

Persoonlijk vind ik het vda gebeuren onduidelijk met een elektronisch voorschakelap is het allemaal HF, maar er zijn ook 32W, 50W HF buizen en welke VSA heb ik hier voor nodig?

 l.s. -  30-10-2017

Opmerkelijk!! Ik lees niet over de Lumenstroom van 58W t.o.v.35W Philips TLD 58W/840 = 5240 Lumen T5 35W/840 = 3325 Lumen (als de temp. goed is) Ofwel meer dan 35% minder licht. Zó kan ik ook besparen

 Sander Megelink -  11-05-2015

Beste Ilja B, Wanneer de lamp in eerste instantie het wel gewoon doet, maar daarna niet meer functioneert, zal niet zozeer aan een montagefout liggen. Het kan misschien zijn dat het voorschakelapparaat niet overeen komt met de lamp welke u wilt aansturen. Op het EVSA staat een bepaald wattage welke het voorschakelapparaat kan aansturen. Als deze niet overeen komt met het wattage van de lamp, dan kan het zijn dat de lamp "doorbrand".

 Ilja B -  11-05-2015

Ik heb een Tl met ESVA gemonteerd; heeft even goed gebrand en daarna na elke aanschakeling binen seconde uit, nada. Heb ik iets verkeerds gemonteerd. Overigens de netspanning gemeten was 232 volt.

Wij maken gebruik van cookies om u de meest waardevolle en optimale ervaring te geven in de webshop. We slaan geen persoonlijke gegevens op.